Ik ben Hans Adema, bioloog, mycoloog, ik ben sinds mijn zesde jaar geïnteresseerd in paddenstoelen. Misschien wel zelfs eerder, misschien vanaf mijn geboorte; mijn moeder had een herfststukje met vliegenzwammen bij het kraambed staan. Ik ben de derde bioloog uit het gezin, liefde voor de natuur is me met de paplepel ingegoten. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Scheveningen, vandaar mijn grote liefde voor zee, strand en duinen.
Waarom ben je donateur geworden bij de Stichting Duinbehoud?
Dat ben ik geworden toen de Leidse architect Fons Verheije in een interview in het Leids Dagblad zei dat het tijd werd voor het ontwikkelen van een “Leiden aan Zee”, bij de Wassenaarse Slag. Hij maakte daarbij de opmerking: “Ik snap niet waarom die duinen zo heilig zijn.” Daar schrok ik zo van dat ik dacht, het enige wat ik kan doen om een beetje te helpen is donateur van Stichting Duinbehoud worden.
Hoe ken je Stichting Duinbehoud?
Stichting Duinbehoud is opgericht in mijn studententijd onder andere door Kees Vertegaal, Gerrit van Ommering en Han Runaar. Toen heette de Stichting nog niet Stichting Duinbehoud maar Stichting Berkheide. Daaruit is Stichting Duinbehoud voortgekomen. Dat heb ik vanaf het begin meegemaakt.
Je bent een kenner op het vlak van paddenstoelen. Welke drie paddenstoelen die voorkomen aan de kust zijn voor jou bijzonder, en waarom?
Duinen zijn heel erg bijzonder wat betreft paddenstoelen, met name de paddenstoelen in de zeereep. Er is pas nog een nieuwe veldgids over uitgekomen: Veldgids Paddenstoelen 3: Paddenstoelen van de zeereep door Machiel Noordeloos. Hier staan alle paddenstoelen in die uitsluitend in de zeereep voorkomen. Tot op het strand vind je paddenstoelen, iets wat weinig mensen weten. De eerste keer dat ik paddenstoelen op het strand vond stond ik ook met grote ogen te kijken.
Aardsterren

Mijn favoriete paddenstoelen in de duinen zijn natuurlijk de aardsterren, een grote groep paddenstoelen die mondiaal erg zeldzaam is. Behalve in de Hollandse Duinen. Van de vijfentwintig soorten in Nederland komen er twintig uitsluitend in de duinen voor, of vrijwel uitsluitend. Van de aardsterren vind ik de peperbus het mooiste. Als je er een foto van ziet, dan begrijp je waarom hij zo heet. Het is net een peperbus met allemaal gaatjes erop, waaruit een bruin poeder komt als je erop tikt.
Wasplaten

Verder: wasplaten. Met name het open duin zoals de Coepelduynen zijn heel rijk aan wasplaten. Een soort die enorm achteruit gaat door intensieve landbouw en vermesting. Ze moeten zo min mogelijk voedsel in de bodem hebben anders worden ze weggeconcurreerd. In de duinen staan nog veel soorten. Wasplaten zijn heel herkenbaar als groep, ze zijn heel vettig, als je met je vinger eroverheen wrijft voel je echt een soort kaarsvet.
Foto: papegaaizwam, Hans Adema
Gesteelde stuifballen
De derde groep die leuk is om te vinden (ook omdat ze het hele jaar te vinden zijn) zijn de gesteelde stuifballen. Dit zijn hele kleine paddenstoelen, een steeltje met daarop een bolletje. Als je erop tikt dan komt er uit het gaatje aan de bovenkant de sporen. Er zijn vier soorten in Nederland, tot voor kort waren het er drie. Vrijwel direct nadat dat gepubliceerd was heb ik ook die vierde soort gevonden bij de Bierlap bij Meijendel.
Rust aan de kust
God behoede dat er nog meer aantastingen aan de duinen gaan komen. We moeten er echt heel heel erg zuinig op zijn. Het zijn mondiaal unieke gebieden. Voor zover ik weet heb je alleen nog maar in Denemarken van dit soort mooie duinen, waar zoveel zeldzame planten en paddenstoelen groeien. Dus geen autowegen, geen uitbreiding van golfbanen en geen extra strandhuisjes meer!