Struikheide

In een warme zomer zonder veel neerslag verliezen de droge duinen hier en daar soms veel aan kleur. Planten beginnen te verdrogen, bloemen verleppen of vallen af. Maar het is wel dè tijd voor de struikhei! Vooral in het kalkarme district, de duinen tussen Bergen en Den Helder en op de Waddeneilanden kleuren grote stukken duin paars. Meer zuidelijk in ons land vinden we de soort sporadisch in oudere, ontkalkte binnenduinen. Het is de moeite waard eens goed naar een bloeiende struik te kijken. Aan de honderden langgerekte bloeitrossen hangen tientallen fraai gevormde kelkjes. Samen kleuren die het landschap paars. Die bloempjes worden veelvuldig bezocht door talloze soorten insecten: honingbijen, wilde bijen en vlinders. Daarbij ook een opvallende vlinder die zijn naam aan de plant dankt, de heivlinder.

Duin, Zomer 2019

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
De winterakoniet is een plant die behoort tot de ranonkelfamilie, net als boterbloemen.  De uit het Grieks afkomstige naam, eranthis, komt van er (voorjaar) en anthos (bloem), dus: voorjaarsbloem. Hyemalis betekent winter of in de winter bloeiend.