Laatste ‘woningbouwoffensief’ mislukt: Castricumse Zanderij-Noord wordt puur natuur.

De Zanderij-Noord

Gezamenlijke inzet levert natuurontwikkeling op in Castricum. Op 17 december 2020 heeft de gemeenteraad van Castricum het ruimtelijk kader voor de Zanderij-Noord vastgesteld. Daarin staan de hoofdlijnen voor natuurontwikkeling in dit huidige bollengebied.

Zanderij-Noord ligt ingeklemd tussen het stationsgebied van Castricum en duingebied van PWN. Met het besluit van de gemeente wordt het OV-knooppunt bij het station van Castricum straks een ‘Poort naar de duinen’, met voetpaden, bewegwijzering en fietsroutes. Het gebied sluit dan aan bij het bestaande duingebied en de fysieke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden blijven grotendeels behouden.

Zanderij-Noord is nu een bollengebied. Door herinrichting zorgen we samen met de gemeente Castricum en Provincie Noord-Holland, voor een sterker en gezonder duin- en natuurgebied met een rijke biodiversiteit. In het voorjaar van 2021 start PWN met het uitwerken van de inrichtingsplannen. Omwonenden, inwoners, natuurliefhebbers en andere belanghebbenden kunnen hierover meedenken. En uiteraard wordt tijdens het gehele proces zorgvuldig en intensief contact onderhouden met de grondeigenaren.

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s. 
Het landschap rond Park Westerhout in Beverwijk heeft een bijzondere geschiedenis. Een vruchtbaar land, maar ook een strategisch gelegen land waar de industrie in de afgelopen eeuw is opgerukt. De geschiedenis van het landschap wordt verteld door twee gidsen van de Stichting Oer-IJ tijdens een ‘Ommetje Westerhout’ met als titel ‘tussen aardbeien en staal’.