Interessante berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.
De winterakoniet is een plant die behoort tot de ranonkelfamilie, net als boterbloemen.  De uit het Grieks afkomstige naam, eranthis, komt van er (voorjaar) en anthos (bloem), dus: voorjaarsbloem. Hyemalis betekent winter of in de winter bloeiend.
Er is geen mooiere plek om wolkenpartijen te observeren dan aan onze Nederlandse kust. Nergens anders dan hier, beleef je het weer zo intens.
Zandhaarmos is een soort mos dat je op veel plaatsen kunt zien; vooral in droge heide, zandverstuivingen en open zandige plekken.
De sneeuwgors is een echte wintergast. Het is een goed herkenbare vogel. Hij is niet zo moeilijk te spotten, als je maar weet waar je moet zoeken: in kleine, schaars begroeide duintjes op het strand.
Fietsend door de Kennemerduinen had ik een verrassende ontmoeting. Een bestelwagen van Stichting Bargerveen kruiste mijn pad. Ik kon het niet laten één van de inzittenden aan te spreken. Wat doet een Drent in de duinen?
De kustspringspin is onze meest aan zand aangepaste springspin. Het is daarom niet verwonderlijk dat in Nederland dit spinnetje vooral in de duinen voorkomt. En nog wel in het meest dynamische deel: de zeereep. Aart Noordam raakte erdoor gefascineerd.
De wilde kardinaalsmuts is een tot vier meter hoge struik met een groene bast. De plant heeft een onopvallende bloei van kleine geelgroene bloempjes.
Hij was deze zomer opvallend opvallend: het slangenkruid, Echium vulgare! Overal omzoomde hij met zijn bloemscheuten breed en blauw de paden.
Stinkzwammen hebben een 15 tot 20 cm lange witte, sponsachtige steel met daarop een relatief kleine donker olijfbruine geaderde kop.
Op onze stranden, verborgen onder zeewier en ander aanspoelsel, leeft een gemeenschap van bijzondere dieren. Met de nieuwe Groene Strand zoekkaart van Stichting ANEMOON maak je kennis met onze obscure strandburen.
Nicolien van der Fluit is geen bioloog die alle namen van planten en dieren kent. Haar grote kracht ligt in het meedenken bij projecten in en rondom de natuur.
Op de droge, kalkrijke grond van de duinen vindt de welriekende salomonszegel haar plek.
De zon is nog net niet op. Door sterke afkoeling van de bodem hangt er In de duinvalleien een dichte mist. Spookachtig als uit het niets duikt plots een vogel op. Een roofvogel!
Met een kustlijn van maar liefst 20.000 km heeft Frankrijk een grote diversiteit aan kustecosystemen: van kliffen, moerassen en duinen op het Franse vasteland tot mangroven en koraalriffen in de overzeese delen.
De kleine parelmoervlinder is een pareltje van de open duinen. Ondanks de malaise bij veel dagvlinders weet hij zich overal langs de kust redelijk te handhaven. Met een beetje moeite en wat geluk kan iedereen hem vinden.
In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger of betrokkene van Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben.
Op 29 juni is de jaarlijkse International Sand Dune Day, ofwel Dag van de Duinen. Dit jaar staat het thema klimaat centraal. Hoe houden we droge voeten, beheersbare temperaturen en voldoende en schoon water?
We stappen wat ongemakkelijk in de 4-wheel drive van duinconsulent en vogelwachter Marcel Fennis. Het voelt vreemd om het strand op te rijden met een dieselauto, maar het is voor de goede zaak!