Het Groene Strand
Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden strandbroeders een plek om te broeden. Door het intensieve strandbeheer krijgt strandleven geen kans om zich te ontwikkelen. Sluipenderwijs is een mooi landschap en wonderlijke natuur de afgelopen jaren daardoor verloren gegaan. Samen brengen we hier verandering in.
Het Groene Strand is een samenwerking tussen Stichting ANEMOON, Stichting Duinbehoud, Vogelbescherming Nederland, IVN en LandschappenNL. Het project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.
De Binnenduinrand
In opdracht van de provincie Zuid-Holland is in 2024 het project “Overgangsgebieden Binnenduinrand” uitgevoerd. In dit project zijn de kansen en mogelijkheden verkend voor het verbeteren van de leefomstandigheden van (groepen) diersoorten die voorkomen in Natura 2000-gebieden door het inrichten van overgangsgebieden langs de binnenduinrand tussen Hoek van Holland en De Zilk. Door de leefomstandigheden voor de geselecteerde diersoorten te verbeteren worden ook de kansen voor een vegetatieontwikkeling verbeterd die passen bij de binnenduinrand. Vervolgens zijn in dit project maatregelen benoemd voor inrichting en beheer die nuttig of nodig zijn voor de gewenste ontwikkeling.
Om vanuit een algemene beschrijving tot een tastbaar beeld en concrete maatregelen te komen, is in het kader van het project een veldverkenning uitgevoerd. Hierbij is gekeken naar kansrijke locaties voor verbetering van het leefgebied van verschillende diersoorten. De kansrijke locaties zijn op kaart aangegeven en verduidelijkt met tekst en illustraties.
De uitkomsten van dit project leiden nog niet direct tot maatregelen die gereed zijn voor uitvoering. Daarvoor zal eerst het gesprek moeten worden gevoerd met de grondeigenaar, met het bevoegd gezag en zal financiering moeten worden gevonden. Dit project is bedoeld om richting te geven, als een leidraad. De resultaten van dit project zullen worden ingebracht in provinciaal beleid. Download document.
Hart voor Meijendel
Gesteund door de Lerak Foundation en met subsidie van Fonds 1818 is in 2024 het project “Hart voor Meijendel” uitgevoerd. In dit project zijn knelpunten in het spanningsveld tussen natuur en recreatie voor de duingebieden Meijendel en Berkheide op een rij gezet en zijn verbeterpunten benoemd. Hierbij is niet alleen gekeken naar het duingebied zelf, maar ook naar de omliggende landgoederen, weidegebieden en stadsparken. Tijdens het project zijn ook twee bijeenkomsten georganiseerd met omwonenden, belangenorganisaties, beheerders en overheden.
De ambitie is om met deze verbeterpunten een kwaliteitsslag te maken in het regionaal landschap Duin, Horst en Weide. De resultaten van het project zullen worden gebruikt als inbreng in lopende processen van planvorming en gebiedsinrichting rondom Meijendel en Berkheide. De inbreng richt zich onder andere op de plannen voor de Mient Kooltuin, de bufferzone tussen Valkenhorst en Wassenaar, de natuurbeheerplannen voor Meijendel en Berkheide, het overgangsgebied Meijendel/Den Haag/Wassenaar, de invulling van het Nationaal Park Hollandse Duinen en het Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Download document.
Duik in de Duinen
Gesteund door de Lerak Foundation en met subsidie van Triodos Bank, Fonds NME, Zabawas en Cultuurfonds is in 2024 het project “Duik in de Duinen” gestart.
De natuur aan de kust staat onder grote druk. Draagvlak is nodig voor behoud van de bestaande natuur, het herstellen van natuurgebieden, duurzame recreatie en het belang van robuuste duinen voor kustverdediging i.v.m. de rijzende zeespiegel. Draagvlak is nodig juist bij jongeren, die hopelijk nog heel lang van de kust kunnen genieten.
Met het project ‘Duik in de duinen’ betrekt Stichting Duinbehoud op een laagdrempelige manier jongeren bij de bijzondere natuur aan de kust. Door het trapsgewijs aanbieden van kennis over kustnatuur, door middel van TikTok filmpjes voor een brede doelgroep, een website met verdiepende informatie voor meer geïnteresseerde jongeren, een mailing voor jongeren die nog meer verdieping willen, en per thema een activerende dag waar je meer kan leren maar ook iets kunt betekenen – voor de jongeren die in actie willen komen. Zo biedt Stichting Duinbehoud de mogelijkheid om naar eigen interesse (qua thema, maar ook qua verdiepingsniveau) kennis op te doen over het kustlandschap aan alle jongeren in Nederland. Door het opzetten van TikTok filmpjes, een website, verdiepende mailing, en activerende dagen, wordt bekendheid met de duinen vergroot. ‘Duik in de duinen’ is toegankelijk voor iedereen, er is geen voorkennis vereist en het is geheel gratis. De geclusterde thema’s zijn apart te volgen afhankelijk van het interessegebied van de jongere, maar de jongere kan ze ook allemaal volgen.
Stichting Duinbehoud richt zich met het project ‘Duik in de duinen’ op jongeren tussen de 16 en 30 jaar. We werken samen met Dorstenlesser, een zeer ervaren partij op het vlak van marketing, jongeren en sociale media campagnes, om ervoor te zorgen dat we met pakkende content de juiste doelgroep bereiken. Door het creëren van meer betrokkenheid bij de kustnatuur en meer kennis van de kust, wordt de binding die jongeren voelen met het kustlandschap en haar diverse natuur vergroot. Dankzij de vergrote binding wordt een groter draagvlak voor, en grotere betrokkenheid gecreëerd, bij bescherming van de kust.
Duin is het kwartaalblad van Stichting Duinbehoud. Het biedt informatieve artikelen over planten en dieren, het beheer van de duinen, knelpunten, historie en toekomst van de duinen. Vraag een proefexemplaar aan!
© 2025 Stichting Duinbehoud – Alle rechten voorbehouden | Webdesign & Development IT-for You