Vandaag in het duin: Op zoek naar zeehonden

gewone zeehond_Sytske Dijksen
Gewone zeehond Sytske Dijksen – Foto Fitis

Zeehonden zijn leuk om te zien. Vooral de gewone zeehond – op de foto – is erg schattig, met zijn hondensnuit en grote ogen. De andere soort zeehond langs de Nederlandse kust is de grijze zeehond.

Let op de snuit

De meeste mensen weten wel hoe een zeehond er uit ziet. Maar wat is het verschil tussen de gewone en de grijze zeehond? Om dat te zien, moet je goed naar de kop kijken. De gewone zeehond heeft een ronde kop, met een knik tussen snuit en voorhoofd. Hij lijkt echt een beetje op een hond. De grijze zeehond heeft een langwerpige kop; snuit en voorhoofd staan in een rechte lijn. 

Langs de hele kust

Beide soorten komen langs de hele kust voor. Als je goed oplet kun je er soms één vanaf het strand in zee zien zwemmen. Een enkele keer ligt er één op het strand te rusten. Het meest algemeen zijn ze in de Waddenzee. Soms zijn vanaf een veerboot flinke groepen op wadplaten te zien. Langs de Zeeuwse en de Hollandse kust kun je ze treffen bij zeegaten en havens, zoals bij IJmuiden en Scheveningen, de Katwijkse Uitwatering, op zandplaten bij Voorne en Goeree en rond Neeltje Jans. Een goede plek om grijze zeehonden te zien is de spuisluis in het zuidelijk deel van de Brouwersdam.

Het hele jaar

Zeehonden zijn het hele jaar door te zien. Ze houden niet van drukte, dus de kans om er één te zien is ’s ochtends vroeg het grootst.

Als je op het strand een zeehond tegenkomt, kun je hem het best met rust te laten en je hond aanlijnen. Ook een pup moet je met rust laten, vaak is de moeder in de buurt. Alleen als het dier duidelijk ziek of gewond is kun je 144 bellen, de meldlijn voor dieren in nood.

Auteur: Kees Vertegaal

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.