
Het Groene Strand
Het project Het Groene Strand richt zich op het terugbrengen van natuur en natuurbeleving op de Nederlandse stranden. Door het aanpassen van het strandbeheer krijgt de natuur weer de kans zich te ontwikkelen.
LandschappenNL, Provinciale Landschappen, Stichting Duinbehoud, IVN en Stichting Anemoon gaan aan de slag om huidige strandbeheer te veranderen en het bewustzijn voor de natuur op het strand te vergroten. Onder andere door het opzetten van strandcommunities van bewoners, beheerders, gemeenten en ondernemers.
Kansrijke locaties
Stichting Duinbehoud heeft een begin gemaakt met een inventarisatie naar kansrijke locaties voor een Groen Strand. Hiervoor vroeg zij informatie op bij de duinconsulenten van Duinbehoud langs de kust. We vroegen hen naar de geschiktheid van de locaties en de mogelijkheden voor het optimaliseren van de natuur.
Bovenstaande kaart laat een schets zien van eventuele locaties. De ambitie is om twintig strandcommunities op te richten en tweehonderd kilometer strand te beheren als Groen Strand. Het netwerk van vrijwilligers gaat afval opruimen en voorlichting geven. Ook zullen zij gegevens verzamelen over het aanwezige strandleven en helpen de broedstranden rustig te houden. Er wordt samenwerking gezocht met verschillende partijen om rustplekken te beheren en de natuur weer een kans te geven zich te ontwikkelen tot een rijk ecosysteem. Ook stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. Op een aantal locaties langs de kust bestaan al strandcommunities, daar kunnen we van leren.
Tekst en illustratie: Maartje de Sonnaville is grafisch vormgever en vrijwilliger bij de Stichting Duinbehoud.
Het Groene Strand is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.
Dit artikel verscheen in ons kwartaalblad Duin. Wilt u meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.