Rechter haalt streep door geitenpaadje

Pijler onderuit gehaald

De Raad van State heeft een belangrijke pijler van het stikstofbeleid van de overheid onderuitgehaald. Het college oordeelde dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten bij het afgeven van vergunningen. Daarmee gaat er een streep door de zogeheten bouwvrijstelling. Er moet nu weer per project vooraf worden bekeken hoeveel stikstof er bij de bouw vrijkomt.

Schade aan de natuur

De Raad van State deed uitspraak in een zaak over het project Porthos. Daarmee moet CO2 van bedrijven in de Rotterdamse haven worden opgeslagen in lege gasvelden onder de zeebodem. De procedure was aangespannen door de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB), die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit. Bij de aanleg van de infrastructuur voor de ondergrondse opslag komt ook stikstof vrij. Deze stikstof slaat neer in de Zuid-Hollandse duinen en leidt tot schade aan de natuur.

Geitenpaadje van LNV

Met deze uitspraak van de rechter komt een einde aan het “geitenpaadje” van het ministerie van LNV. De bouwvrijstelling had het ministerie bedacht om een einde te maken aan de impasse rond bouwprojecten nabij Natura 2000-gebieden.

Positieve uitspraak

Voor de natuur in de duinen is dit een positieve uitspraak. Het ministerie van LNV zal hard aan de slag moeten om de stikstofuitstoot door industrie, bouw, verkeer en landbouw omlaag te krijgen. En bij vergunningverlening moet rekening worden gehouden met alle stikstofuitstoot van projecten, ook tijdens de bouwperiode.

Gerelateerde berichten

De Fotowedstrijd ter gelegenheid van de Dag van de Duinen 2025 heeft veel mooie foto’s opgeleverd. Winnaar is geworden Cees Snel uit Nieuwegein met een verrassende foto van wonderlijke zandpatronen veroorzaakt door de wind. De foto is gemaakt op de Zandmotor bij Kijkduin.
PiXLife Nature Xperience presenteert een expositie over strandafval én strandvondsten. Het strand ligt bezaaid met afval, afkomstig van de vele badgasten en van wat in zee wordt gedumpt. Het strand herbergt ook bijzondere schatten: eeuwenoude fossielen, wonderschone schelpen en raadselachtige vondsten.
Het voorgenomen besluit dat demissionair staatssecretaris Rummenie vandaag aan de Kamer presenteerde om verloren gegane natuur door de aanleg van Maasvlakte II te compenseren, voldoet volgens natuurorganisaties volstrekt niet aan de afgesproken wettelijke eisen.