Op zoek naar Kraaihei

Kraaihei Theo Baas

Klein groen dwergstruikje


Kraaihei komt in ons land nergens zo talrijk voor als in de kalkarme duinen ten noorden van Egmond. Met name de Schoorlse duinen en de Waddeneilanden zijn een bolwerk voor deze soort. Dit kleine, altijd groene dwergstruikje weet daar hele valleien te bedekken. Op warme zomerdagen hangt er dan overal de kenmerkende aromatische geur van Kraaihei.


Kraaihei lijkt in niets op de uitbundig paarsbloeiende struikhei. Zij bloeit in het voorjaar heel bescheiden met kleine purperrode bloempjes die ook nog tussen de blaadjes verborgen zitten. In het najaar verschijnen de zwarte bessen die graag door vogels worden gegeten.

Noordelijke en zuidelijk helft


Kraaihei is een soort van de koudere delen van het noordelijk halfrond. De zuidgrens van haar verspreiding loopt dwars door ons land. In de zuidelijke helft zal men haar tevergeefs zoeken. Kraaihei stelt bescheiden eisen aan haar standplaats, ze voelt zich thuis op arme, zure zandgrond in duinvalleien en naaldbossen en op de noordhellingen van het duin (zuidhellingen zijn haar te warm). Weinig andere planten zijn tegen haar onstuimige groei opgewassen waardoor ze grote oppervlakten kan bedekken. Bovendien wordt Kraaihei door herkauwers en de meeste insecten gemeden. De plant is
daarentegen wel gevoelig voor betreding en brand. Over dat laatste kunnen ze in Schoorl
meepraten.

Auteur & Fotografie: Theo Baas

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.