Oeverzwaluw, de kleinste in Europa

Foto: vogeldagboek.nl

Herkenbaar aan  de bruine borstband. Ze broeden in kolonies van meer dan 50 paren, die tijdelijk zijn. Oeverzwaluwen overwinteren veelal in Afrika. De omstandigheden in de Sahel, waar zij van juli tot oktober naar toe trekken, bepalen min of meer de aantallen hier. Geschat op rond de 20.000 broedparen. Zij broeden in stuivend duin, rivier en beekbeddingen die er steeds minder zijn. Zij graven hierin hun nestgangen en holen. Er worden in toenemende mate oeverzwaluw wanden gebouwd om meer broedplaatsen mogelijk te maken.

Muggen en insecten, welke vaak boven water worden gevangen vormen hun voedsel. En 1 zwaluw eet wel 50.000 insecten per week, effectievere muggenvangers zijn er haast niet.

Een quote van Andre Demedts: De liefde is als een vogel in de lucht, niemand kan haar dwingen uit onze handen te komen eten.

Gerelateerde berichten

Elke week gaan vrijwilligers die zich inzetten voor Het Groene Strand op Goeree-Overflakkee en het behalen van de Groene Strand Wimpel op pad om afval op te ruimen van de stranden van Goeree-Overflakkee. Er wordt bijgehouden hoeveel kilo dat is en waar dat afval wordt opgeruimd.
Veel jongeren met een hart voor natuur zouden ook graag zulke klussen aanpakken, maar hebben het vaak nog nooit geprobeerd. Voor wie de stap wil zetten en de handen uit de mouwen wil steken voor de natuur zijn er daarom de Nature Impact Days. Nationaal Park Zuid-Kennemerland organiseert zo’n bijzondere en gezellige natuurklusdag voor jongeren op zaterdag 24 oktober.