Konijnenstand herstellen: Adviezen van onderzoeksteam

Tekst: Helm Horsten

Jasja Dekker met bloedbuisjes

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw houdt de ziekte myxomatose regelmatig flink huis onder konijnen in de duinen en is hun aantal dramatisch afgenomen. Rond 1990 kwam daar nog een andere bedreiging bij: Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS).

Nog altijd gaat het niet goed met de konijnenstand in de duinen. Een groep deskundigen onderzocht welke maatregelen kunnen helpen bij herstel van de konijnenpopulatie. Zij kwamen met een praktische handleiding. Ik sprak een van de onderzoekers: dierecoloog Jasja Dekker.

Lees het complete artikel hier: https://duinbehoud.nl/wp-content/uploads/2023/03/21-23_2022_4-konijnenstand-herstellen.pdf

Dit artikel verscheen in kwartaalblad Duin. Wil je meer weten over de Nederlandse kust? Word donateur en ontvang Duin voortaan elk kwartaal. Of vraag een gratis proefexemplaar aan.

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.