Jubileum-activiteiten in Wijk aan Zee

Wijk aan Zee door Ronald van Wijk
Wijk aan Zee door Ronald van Wijk

45 jaar geleden werd de ‘Vereniging tot behoud van de duinen in en om Wijk aan Zee’ opgericht. Aanleiding waren bouwactiviteiten in de jaren zeventig, waardoor een uniek stuk duinnatuur verloren dreigde te gaan. Het besef groeide dat de Nederlandse duinen een bijzonder landschap vormen dat extra bescherming nodig heeft.

45 jaar

Geologisch gezien zijn de duinen rond Wijk aan Zee vrij jong met hun leeftijd van zo’n duizend jaar oud. Ze maken deel uit van een veel groter geheel (Natura 2000). Ter viering van het 45-jarige jubileum van de vereniging is een speciaal programma samengesteld. Naast buitenactiviteiten zijn er presentaties over het landschap van Noord-Kennemerland. Wie de activiteiten bijwoont, zal dit prachtige landschap met andere ogen bekijken.

Van vooroever tot veenweiden

De eerste presentatie over het ontstaan van het landschap ‘Van vooroever tot veenweiden’ was op zaterdag 11 maart in de zaal van Café De Zon in Wijk aan Zee en werd verzorgd door Duinconsulenten Cindy Kleyn (fysisch geograaf en boswachter bij het Team Veenweiden van Staatsbosbeheer) en Hans Turlings (o.a. Oer-IJ gids).

29 april bijzondere natuurexcursie

Zet alvast in de agenda dat op zaterdagochtend 29 april om 10 uur een bijzondere natuurexcursie plaatsvindt. Nora van der Zwet neemt belangstellenden mee op zoek naar de nachtegaal en andere vogels. Verzamelpunt is de parkeerplaats aan de Meeuwenweg in Wijk aan Zee. In verband met werkzaamheden is de Parkeerplaats aldaar tijdelijk gesloten. Parkeren kan langs de Dorpsweide (Boothuisplein) – vandaar is het ca. vijf minuten lopen naar het startpunt. Iedereen is welkom. Er zijn geen kosten aan de deelname verbonden, maar een vrijwillige bijdrage mag altijd.

Meer activiteiten

Ook gedurende de rest van het jaar zijn er activiteiten ter ere van het verenigingsjubileum. Houd deze nieuwsbrief daarom goed in de gaten: ​www.duinbehoud.nl/#nieuwsbrief​ ​

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.