Het groene strand van Oranjezon

Het strand bij Oranjezon door Gert van der Laan

Met Paul Verhoeff, projectleider het Groene Strand bij Het Zeeuws Landschap, en Jan Hengst, duinconsulent van Duinbehoud, bezochten we het Groene strand van Oranjezon. Waarom zijn Paul en Jan zo enthousiast over dit project? Wat maakt het tot een succes? En wat blijven de bedreigingen?

Op weg naar embryonale duintjes

Vanaf de parkeerplaats bij het strand van Oostkapelle (Duinweg) liepen we naar de strandopgang. Aangekomen op het brede strand, het was laag water, gingen we rechtsaf naar het oosten. Na een paar honderd meter troffen we een informatiebord over het Groene Stand project met duidelijke uitleg over de levende natuur op het strand. Het strand is meer dan een grote zandbak! Vanaf dit punt is er 5 kilometer groen strand waarop niet meer mechanisch wordt schoongemaakt, waar de strandbroeders worden beschermd en afspraken zijn gemaakt over de voertuigen van Rijkswaterstaat, de Douane, horecaondernemers en hun leveranciers. Zij weten nu waarom ze niet door de aangespoelde wieren in het vloedmerk moeten rijden en houden zich aan de vaste rijpaden.

Strandvondsten

Paul en Jan kijken tijdens de wandeling meer naar beneden dan in de verte. Vaak bukken zij zich om iets op te rapen. Ik noteer: een eikapsel van een rog, een schelp met een rond gaatje geboord door de tepelhoorn, zeeraket en biestarwegras, de structuur van duinzand. Ik begreep het allemaal wat beter omdat ik tevoren de indrukwekkende documentaire ‘Strand’ van Ruben Smit had bekeken (op 5 februari door Vroege Vogels uitgezonden en in herhaling nog te zien). We zagen ook de sporen van een vos en van een hert: “Die heb ik ’s morgens wel eens in zee zien zwemmen, als een echte badgast”, zegt Jan.

Achter het Strandcafé (rechts naast het bord) zien we embryonale duintjes. De uitbater van het strandcafé ziet dit als ‘zijn duintjes’. Hij wijst zijn gasten graag op dit fenomeen. Na aanvankelijke scepsis is hij een echte Groene Strand promotor geworden en actief in de strandcommunity. Zijn strandcafé is op weg naar plasticvrij: knelpunt is nog om een alternatief te vinden voor aluminium cupjes koffiemelk.

‘Strandcommunity’

Gemeenschapszin is in Zeeland geen leeg begrip en ‘community’ vinden ze wat aanstellerig klinken. Toch is er een actieve strandcommunity rond het Groene Strand Oranjezon ontstaan van ondernemers, beheerders, de gemeente, vogelaars en de Rotary. Vele vrijwilligers zijn actief. Zo zorgt de Rotary voor het handmatig opruimen van afval: eens per twee weken in het zomerseizoen met een groep van 5 tot 10 leden een paar uur het strand op (‘beach cleaning’). Daarvóór drinken ze koffie in het Strandcafé; met een presentatie over het strand en belang van handmatig schoonmaken.

De vogelwerkgroep geeft informatie op het strand door in gesprek te gaan met badgasten. en te wijzen op de vogels en hun nesten, ondersteund door een folder die in het Nederlands en het Duits uitleg geeft. Duinbehoud heeft samen met het Zeeuws Landschap Het Groene Strand project Oranjezon van de grond gekregen door de goede contacten van de werkgroep Duinbehoud Midden Zeeland met de gemeente en strandexploitanten. Het hielp dat Jan ook actief is in de Vogelwerkgroep Walcheren en kon helpen bij de bescherming van de strandbroeders.

Terra Maris, het IVM museum voor natuur- en landschap in Oostkapelle en de gemeente werken samen aan een educatieprogramma: leerlingen van de lagere school kunnen met een gids op strandsafari. ANEMOON denkt mee in het educatieprogramma om burger onderzoek mee te nemen en in ontwikkeling van de Groene Strand Webapp: https://www.groenestrandapp.nl/

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.