Duinbehoud verzoekt Johan Remkes druk op te voeren op Tata Steel

Tata Steel door Rab Lawrence
Tata Steel door Rab Lawrence

Tata Steel grootste uitstoter van stikstof

Tata Steel is op dit moment verreweg de grootste uitstoter van stikstof in Nederland en zorgt voor een dikke mist van NOx over heel Nederland. Ook het kwetsbare duingebied rondom Tata Steel (Natura 2000-gebied) ondervindt daar dagelijks de nadelen van. Het duingebied groeit versneld dicht en waardevolle kruidenvegetaties verdwijnen.

Dweilen met de kraan open

Afgelopen jaren is er in de duinen ten zuiden van IJmuiden nog een grote schoonmaak actie uitgevoerd om de nadelige gevolgen van de stikstof uitstoot te mitigeren. Tientallen hectaren duingebied moesten noodgedwongen worden afgeplagd en het kost de natuur weer vele jaren om te herstellen. Het is voor de natuurorganisatie zeer frustrerend om nog jaren door te moeten doorgaan met dit “dweilen met de kraan open” beleid. De uitstoot van stikstof moet drastische omlaag worden gebracht, ook door de grote industrie.

Dweilen met de kraan open

De aanpak van de stikstof uitstoot van Tata Steel is met een aantal technische maatregelen goed in te perken. Een deel van deze maatregelen staat ook in de planning van Tata Steel, maar het duurt allemaal veel te lang en er wordt slechts half werk geleverd. Daarom verzoekt Duinbehoud Johan Remkes om druk te zetten op Tata Steel en een forse tempo versnelling door te voeren ten aanzien van het terugdringen van de stikstof uitstoot door Tata Steel.

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.