In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger of betrokkene van Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben. Deze keer: Muriël Hendriks, die als afstudeeropdracht voor haar bachelor studie Communicatie een positioneringsstrategie opstelde voor Stichting Duinbehoud.
‘In Nederland proberen we boven de natuur te staan. Bij de duinen ben je een onderdeel ervan’
Muriël Hendriks heeft kortgeleden haar bachelor Communicatie gehaald in Groningen. Voor haar afstudeeropdracht kwam ze bij toeval terecht bij Stichting Duinbehoud. Zij ontwikkelde een positioneringsstrategie en bedacht de slogan ‘Koester de kust’. Daarmee geeft ze aan dat Stichting Duinbehoud opkomt voor het belang van het behoud van ons duinlandschap voor natuur en milieu, maar dat je zeker niet moet vergeten om ook van de duinen te genieten. Ons duinlandschap is uniek. “Er wordt veel gepland in de natuur van Nederland. De duinen zijn dynamisch”, noemt ze als belangrijke waarde die ze meeneemt vanuit haar afstudeeropdracht.
Muriël woont en studeert in Groningen. De studie Communicatie past echt bij haar. “Ik ben een echt mensenmens. Ik kan me goed in iemand verplaatsen. Het is grappig hoe ik bij Stichting Duinbehoud terecht ben gekomen. Het is niet echt de sfeer van mijn netwerk”, begint ze enthousiast haar verhaal. “Ik had een oproepje gedaan: Help, ik zoek een afstudeeropdracht. Mijn buurman had Stichting Duinbehoud getagd. Ik heb het opgezocht en gezien wat ze deden.” Na een introductiegesprek met Kaja van Rhijn, coördinator bij Stichting Duinbehoud, ging ze aan de slag.
“Wat me aantrok was de veelzijdigheid. Bij grote bedrijven is alles meer afgekaderd. Ik kreeg veel ruimte om mijn ideeën uit te voeren. Ze gaven me vrijheid en vertrouwen en de gelegenheid om zelf kennis te ontwikkelen.”
Het verhaal van de duinen
Muriël nam de taak op zich om een positioneringsstrategie op te stellen met als achterliggende gedachte om Stichting Duinbehoud beter op te laten vallen voor potentiële donateurs en vrijwilligers. Daarbij stelde ze vragen op om de identiteit van Stichting Duinbehoud vast te leggen: Wat is het verhaal achter Stichting Duinbehoud? Op welke manier kun je daar goed over communiceren? En hoe kun je je als stichting onderscheiden van andere organisaties die zich bezighouden met natuurbehoud?
“Ik heb heel veel geleerd en voelde me gewaardeerd. Hoe langer ik bezig was, hoe meer ik me verbonden ging voelen met het duingebied. Ik had echt het gevoel om een steentje bij te dragen aan het behoud van belangrijke natuur.”
Ieder jaar naar het strand
Al snel blijkt dat het niet helemaal toeval was dat de combinatie van communicatie en duinen op het pad van Muriël terecht kwamen. Tijdens haar jeugd was al een solide basis gelegd. “Vroeger ging ik met veel plezier bijna elk jaar met mijn ouders, broers en zus naar Terschelling. Mijn moeder is kunstenaar. Ze maakt kleding op een milieuvriendelijke manier. Ze maakt de stof zelf en maakt verf van planten. Ze is echt verliefd op Terschelling. Soms gaat ze er een week naartoe voor een project of ze gaat samen met mijn vader.” En niet echt verwonderlijk: Muriëls moeder is de mede-bedenker van de slogan ‘Koester de kust’.
Ook haar vader en zus vormen een inspiratiebron. Haar vader is ecohydroloog en heeft haar het belang van natuurbehoud meegegeven. Haar oudere zus studeert biologie, richting ecologie. Haar twee broers volgen net zoals zij een ander pad. Haar tweelingbroer studeerde game development en haar jongste broertje natuur- en wiskunde.
Duinbehoud via de socials
Muriël gaat nu verder met een master International Communication. “Mijn doel voor nu is internationaal aan de slag gaan. En als ik na mijn studie met een baan begin, zal Stichting Duinbehoud even op een laag pitje komen staan, maar op afstand blijf ik zeker betrokken”
Bij de internationale master heeft ze vrienden gemaakt vanuit allerlei landen. “Ik wil ze graag iets unieks van ons land laten zien. De duinen zijn typisch belangrijk voor Nederland. Ook qua cultuur en geschiedenis. Ik geef een paar studiegenoten nu Nederlandse les. Ik wil ze als deel daarvan meenemen naar een van de Waddeneilanden, ze strand- en duingerelateerde woorden leren en laten genieten van ons duinlandschap.”
Marleen Arkesteijn