Dol op de duinen: Annelies Boutellier

Annelies Boutellier door Coen Blom.

In Dol op de Duinen zetten we elke maand een vrijwilliger van of betrokkene bij Stichting Duinbehoud in de schijnwerpers. Zij vertellen waarom de duinen een speciale plek in hun hart hebben. Deze keer: Annelies Boutellier, voorzitter en redactielid van het blad Duin, en bedenker van Dag van de Duinen: ‘Ons duingebied is zo bijzonder: weids, dynamisch en steeds verschillend.’

Annelies Boutellier schuwt wind noch regen op haar wandeltochten door de duinen. “In weer en wind zijn de duinen fantastisch voor mij”, aldus Annelies. Ze is vaak in het duinlandschap te vinden. Ook in het buitenland zoekt ze de duinen en de kust graag op: de zoute zeelucht, het einde van land en het licht dat reflecteert in het water maken dat dit gebied speciaal voor haar.

Jeugd aan de kust

Gelukkig is het altijd dichtbij, want wonend bovenop een duin in Zandvoort zit Annelies er letterlijk middenin. Ook tijdens haar jeugd in Haarlem kwam ze veel in aanraking met de kust. “Met mijn vader ging ik iedere zaterdag achterop de fiets naar het strand. Mijn vader was niet zo van de duinen, want die vond hij te benauwd,” vertelt Annelies lachend. “We gingen altijd naar het strand en de zee in.”

Actief aan de kust

Haar waardering voor de duinen volgde later. Toen Annelies in haar tienerjaren wedstrijdzwemmer was, had ze vaak conditietraining in dit gebied. Ze ging er hardlopen, de hellinkjes op en af. Het hardlopen is in de loop der tijd vervangen door stevig wandelen, iets wat ze veel en graag doet. In coronatijd bijvoorbeeld is zij met haar man vanaf Den Helder de Nederlandse duinen doorgelopen. “We gingen om half 7 weg en dan waren we weer terug als het drukker werd. fantastisch, zo helder en stil en mooi.”

Redactielid bij Stichting Duinbehoud

Met haar waardering voor het landschap is het dan ook niet gek dat Annelies al meer dan tien jaar nauw betrokken is bij Stichting Duinbehoud. Ze is actief als redactielid, wat goed aansluit bij haar vaardigheden als communicatietrainer en schrijver. In haar tijd bij Duinbehoud is ze ook anders naar de duinen gaan kijken. “Ik ben veel meer bezig met wat er groeit. Het is een stuk meer ingevuld geworden. Dat vind ik leuk.”

Dag van de Duinen

Naarmate Annelies er meer kennis over verwierf, is het duingebied nog meer bijzonder voor haar geworden. Het belang van de duinen is iets waar Annelies graag met anderen over communiceert, een wens waaruit de Dag van de Duinen is ontstaan. Hoewel er ook inhoudelijk invulling wordt gegeven aan de dag door middel van excursies en lezingen, wil Annelies nadrukkelijk een boodschap meegeven met een meer emotionele insteek. “De dag is er ook vooral om nog meer te benadrukken: Hallo Nederlanders, wij hebben dit prachtige gebied, laten we daar blij en zuinig mee zijn en ervan genieten.”

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.