Crossen op het strand van Ouddorp

Strandrijders door Jan Baks.
Strandrijders door Jan Baks.

Imposante terreinwagens, spinnende wielen, opstuivend zand en op de achtergrond de zee. Het was een spectaculair schouwspel op het strand van Goeree-Overflakkee bij Ouddorp, op 16 en 17 september 2023. Liefhebbers van 4×4-terreinwagens reden er over een parcours van 2,5 kilometer. De dagen ervoor hadden zware graafmachines het strand al omgespit tot een woeste zandbak.

Afgezien van de stikstofcrisis, waarom moet juist het strand, een gebied waar mensen genieten van natuur, rust en ruimte, worden opgeofferd voor dit evenement? De natuur op het strand en in het naastgelegen duingebied, beide Natura2000, krijgt de klappen. De Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) tekende vergeefs bezwaar aan tegen het evenement, gesteund door Stichting Duinbehoud.

In een brief aan de Gemeenteraad  vraagt Geert Faasse namens NLGO,  de raadsleden zich nog eens achter de oren te krabben. De schade aan de natuur is aanzienlijk. “Wat men vergeet is dat een strand geen dooie zandbak is, maar een biotoop met tal van  bodemorganismen zeker langs de vloedlijn, de zogenaamde meiofauna: al dat leven wordt aangetast.”

Daarnaast rammelt de door de gemeente gevolgde vergunningprocedure: onjuiste toetsing aan de Wet Natuurbescherming, geen recente quickscan naar de gevolgen en een incorrecte bezwaarprocedure. Maar vooral de prangende vraag: past dit evenement nog wel bij de duurzame en groene ambities van de gemeente zelf?  

En de duizenden liefhebbers die hebben genoten van dit festijn? Duinconsulent Krijn Tanis: “Ik heb achteraf het filmpje gezien: er waren nauwelijks toeschouwers. Het is echt een feestje voor een handvol mensen. Is dat nu wat we willen?”

Geloof het of niet, de vergunning voor 2024 is al verstrekt. We hopen de gemeenteraad te kunnen overtuigen ertegen in het geweer te komen. Duinbehoud heeft een brief geschreven aan het College van B&W om de komende jaren geen medewerking meer te verlenen aan dit evenement.

Auteur: Rien Cardol.

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s. 
In de winter worden de jongen van grijze zeehonden geboren op de afgelegen zandstranden zoals Richel en de Noorderhaaks. De pups hebben bij de geboorte een lange witte vacht, die pas na enkele weken verhaart. Tot die tijd kunnen ze niet het water in.