Begrazingsonderzoek in de duinen

Tekst en foto: Rien Cardol

Fietsend door de Kennemerduinen had ik een verrassende ontmoeting. Een bestelwagen van Stichting Bargerveen kruiste mijn pad. Ik kon het niet laten één van de inzittenden aan te spreken. Wat doet een Drent in de duinen?

Het Bargerveen ligt in de Zuidoosthoek van Drenthe. Jans de Vries was hier veertig jaar lang de markante beheerder en boswachter. Door een spierziekte reed hij de laatste jaren rond in een opvallende off-the-road rolstoel die op het strand niet zou misstaan. Maar daar gaat dit bericht niet over. 

Stichting Bargerveen beperkt zich allang niet meer tot Drenthe, zo blijkt. Zoals de tekst op de bestelwagen vermeldt gaan de medewerkers -beroepskrachten en vrijwilligers- ‘voor systeemgericht natuurherstel’, ook in de duinen.

“Wij onderzoeken de mest van grazers in de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland”, vertelt een van de onderzoekers. In opdracht van Waternet en PWN doet de Stichting samen met de Universiteit van Amsterdam op circa 20 plekken gestandaardiseerde keuteltellingen om de variatie in graasdruk van verschillende grazers op de biodiversiteit te meten: damherten, runderen, paarden, hazen en konijnen. De zogenaamde exclosures in de Waterleidingduinen en Kennemerland vormen de niet begraasde referenties. Het vijfjarige onderzoek zit in het laatste jaar, daarna volgt de rapportage. Cliffhanger: de effecten op vegetatie en fauna zijn mede afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in een jaar!

De onderzoeker in de Kennemerduinen heeft inmiddels zijn telescoop op het Vogelmeer gericht. Stichting Bargerveen is een veelzijdige organisatie. Jans de Vries is sinds zijn pensioen in 2023 vrijwilliger in het Bargerveen.

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.