Meer natuur in Hoek van Holland

Stichting Duinbehoud en  de gemeente Rotterdam zijn er  samen uit! Vandaag is een overeenkomst voor meer natuur in Hoek van Holland getekend door Pex Langenberg, wethouder van Rotterdam en Piet Jonker, voorzitter van Duinbehoud. We maken de badplaats aantrekkelijker voor recreanten en natuurliefhebbers. De overeenkomst biedt voldoende zekerheid voor een goede inpassing van de Hoekse Lijn en daarom trekt Duinbehoud haar beroepsprocedure tegen het bijbehorende bestemmingsplan in.

Een grote stap vooruit, zegt Piet Jonker. Duinen zijn heel waardevol voor planten, dieren en vogels, en heel veel mensen gaan daar graag wandelen en fietsen. Deze plannen zullen de aantrekkelijkheid van Hoek van Holland versterken. Als straks de metro klaar is, dan kunnen vele Rotterdammers en andere mensen uit de regio daarvan genieten. Het voelt goed dat de gemeente nu samen met ons de schouders zet onder de kwaliteit van natuur en landschap in Hoek van Holland.

Natuurnetwerk Nederland

Duinbehoud en de gemeente willen de natuur in de duinen van Hoek van Holland versterken. De plannen hiervoor passen in de ontwikkeling van het Nationale Park Hollandse Duinen en zijn in lijn met de afspraken in het kader van het Kustpact en Natura 2000. De duinen tussen de Nieuwe Waterweg, Zeekant, Rivierkant en de Badweg (Het Voorduin en Het Groene Strand) krijgen een natuurbestemming. De intentie is dat de provincie Zuid-Holland deze gebieden toevoegt aan het Natuurnetwerk Nederland, waardoor ze ruimtelijk beschermd worden. In delen van het Voorduin worden bunkers toegankelijk gemaakt om de militaire geschiedenis van dit gebied beter zichtbaar te maken. Dit past in de plannen voor een Verdedigingspark.

De gemeente investeert in een beheer van de Hoekse Bosjes en het Roomse Duin, beiden onderdeel van het Natura2000-gebied, dat  meer gericht is op de natuurwaarden van het duinbos.

De voormalige Vafamil-camping krijgt een natuurbestemming. In het zuidelijke deel van dit terrein komen er naast beperkte mogelijkheden voor extensieve recreatieve voorzieningen, als een informatiecentrum of een kampeerterrein. Het Zuidhollands Landschap gaat dit gebied beheren. De gemeente zorgt voor een  landschappelijke inpassing voor de Badweg, door  aanplant aan weerszijden om te grote zandverstuiving tegen te gaan, verschraling van de bermen en een faunapassage onder de weg door.

De doortrekking van de Hoekse Lijn (metro) naar het strand levert gevaar op voor de beschermde soort de nauwe korfslak. De kolonie wordt verplaatst naar een geschikt gemaakte andere plek in het Natura2000-gebied.

Foto: Arie Kievit

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Susanne Kuijpers van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (s.kuijpers@milieufederatie.nl)  of Arnoud van der Meulen van Stichting Duinbehoud (arnoud@duinbehoud.nl

Gerelateerde berichten

In Hoek van Holland wordt een omvangrijk natuurherstelproject uitgevoerd door het Zuid-Hollands Landschap.
Het klinkt tegenstrijdig: duinen versterken door er kerven in te maken! Toch is dat wat Rijkswaterstaat, waterschappen en duinbeheerders af en toe doen. Het is wel maatwerk, de ene kerf is de andere niet!
De gemeente Katwijk krijgt van de Raad van State 26 weken de tijd om tekortkomingen in het bestemmingsplan ‘Woongebied Valkenhorst’ te herstellen. Duinbehoud had beroep aangetekend tegen de plannen van de gemeente Katwijk.