De Algemene Rekenkamer heeft een kritisch rapport uitgebracht over het tempo waarmee maatregelen worden genomen om het gebruik van drinkwater te beperken. En dat is wel nodig. Schoon oppervlaktewater voor de productie van drinkwater is schaars en de productie van drinkwater kost veel energie en gaat soms ten koste van de natuur.
Drinkwatergebruik
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft zich in 2019 als doel gesteld om het drinkwatergebruik door huishoudens te verminderen van 119 liter in 2023 naar 100 liter per persoon per dag in 2035. Het drinkwatergebruik door zakelijke gebruikers in 2035 moet 20% lager zijn dan in de periode 2016-2019. De Rekenkamer vindt die doelen helder, maar adviseert tussendoelen te stellen. Ook vindt de Rekenkamer dat het lang duurt om nieuw beleid voor drinkwaterbesparing te ontwikkelen en uit te voeren.
Duingebied Berkheide
Wat de toename van het drinkwatergebruik betekent voor de natuur in de duinen hebben we afgelopen jaren onder andere kunnen zien in het duingebied Berkheide. Daar was het drinkwaterbedrijf Dunea genoodzaakt om, vanwege het dreigend tekort aan drinkwater, de oppervlakte infiltratie uit te breiden. De werkzaamheden hebben geleid tot schade aan de kwetsbare natuur in de duinen. Daar tegenover zijn ook maatregelen getroffen om de natuur weer te herstellen. Verstandig genoeg heeft Dunea ook een onderzoek in gang gezet voor de productie van drinkwater buiten de duinen. Die plannen beginnen langzaam vorm te krijgen. Waterbesparing verloopt naar de mening van Stichting Duinbehoud echter te langzaam. Het huishoudelijk gebruik is iets gedaald, maar het zakelijk gebruik van drinkwater neemt landelijk nog steeds toe. De Rekenkamer beveelt de minister aan om het gevoel van urgentie van drinkwaterschaarste bij burgers en bedrijven te vergroten om te zorgen voor gedragsverandering. De minister zou meer inzicht moeten krijgen in het gebruik van drinkwater door bedrijven, en met verschillende sectoren moeten praten over wat zij nodig hebben en welke oplossingen zij zien.
Prijsstelling
Eén van de factoren bij het gebruik van drinkwater is de prijsstelling. De gewone consument betaalt belasting over drinkwater, maar het gebruik boven de 300 m3 per jaar is op dit moment vrij van belasting. Dit betekent, dat grootverbruikers van drinkwater goedkoop uit zijn en geen prikkel krijgen om zuinig om te gaan met drinkwater.
Voor de consument zijn er diverse mogelijkheden voor waterbesparing. Het korter douchen en het gebruik van een waterbesparing knop op de wc zijn effectieve en eenvoudige maatregelen om in praktijk te brengen. Circa 60% van ons drinkwater verdwijnt via douch en wc in ons riool. Dat kan best een tandje minder. Weten wat u aan drinkwater kunt besparen? Doe de waterbespaarcheck op www.dunea.nl of bekijk de tips voor waterbesparing op de websites www.waternet.nl en www.pwn.nl. Voor Stichting Duinbehoud is een actiever beleid voor waterbesparing en de productie van drinkwater buiten de duinen een noodzakelijke route om de duinen te ontlasten en de natuur te herstellen.