Op naar Texel

Als je vogels wilt zien in de duinen dan is het eiland Texel de aangewezen plaats. Leuk ook: je vaart in 20 minuten voor 2,50 euro vanuit Den Helder naar de overkant. Daar huur je in de veerhaven een fiets en daar ga je. Op naar de Eierlandsche duinen, de Slufter, de Horsmeertjes, de Muy….Vanaf de veerboot tot het uiterste noorden, overal kan je op Texel vogels zien.

Horsmeertjes

Rodny Stolk
Rodny Stolk – Annelies Boutellier

Ik maak vandaag een korte wandeling bij de Horsmeertjes. Dat doe ik samen met Rodny Stolk, een jonge Texelaar en verwoed vogelaar. En nog veel meer. Om maar iets te noemen: hij is (mede)auteur van de Vogelgids Vogels van Nederland, hij is bestuurslid van de stichting Rechten van de natuur, hij is coördinator van het Nationaal Park Duinen van Texel, hij maakte een vogel-app (gratis te downloaden) en hij…. is pas 24 jaar!


We starten op de parkeerplaats aan de Mokweg. Rodny hoopt de blauwborst te spotten. Deze vogels beginnen een beetje terug te komen uit het zuiden van Europa en Afrika. Het is vandaag 31 maart, dus nog vroeg in het seizoen. “In de zomer zitten hier wel zestig paartjes! Die je goed kunt zien.”

Hotspot voor trekvogels en zeldzaamheden

Lepelaars - Rene van Rossum
Lepelaars – Rene van Rossum

We lopen het Hartingpad in en slaan snel rechtsaf. Via een schelpenpad komen we bij een uitzichtpost. Daar zien we slobeenden, aalscholvers en een paar lepelaars. “Er zit hier een grote kolonie lepelaars. De grootste van West-Europa! Weet je dat er trouwens 402 van 545 soorten vogels die in Nederland voorkomen op Texel gezien zijn! Er broeden er hier veel, maar Texel is ook een hotspot voor trekvogels en zeldzaamheden.”

Terug naar het pad. Bij een geelrood teken gaan we rechts het pad omhoog. Rodny hoort blauwborsten, maar we zien ze niet. “Als ze allemaal terug zijn, doen de mannetjes meer hun best en zie je ze vaak
boven in de struiken zitten.” Ik hoor meer vogels. Rodny herkent ze aan het geluid: een tjiftjaf, een fitis, een cetti’s zanger… ”Om vogelgeluiden te herkennen, heb ik veel geoefend. Het is best lastig.” Hij is vogelaar geworden op de middelbare school. “Ik had twee vrienden die het deden en een enthousiaste leraar. En toen werd ik lid van de NJN.” Het is stil. Er zijn geen andere wandelaars. Wel vliegen er twee roofvogels in de lucht. “Bruine kiekendieven.” Ik zie links en rechts veel natte stukken. “Sommige zijn natuurlijke moerasachtige plekken, andere komen door de vele regen.”

Gevolgen van stikstof

We gaan rechtsaf een ‘kunstmatig’ dijkje over en dan komen we in het natuurlijke deel. Het ziet er ruig uit en dit deel is niet toegankelijk. Rodny wijst op de gevolgen van stikstof. Ik zie veel mos, veel duindoorn. Het is hier echt dichtgegroeid. “Geen plek meer voor de tapuit. Die houdt van kale duinen.” Ik weet dat je deze prachtige vogel noordelijk op het eiland, in de Eierlandsche Duinen nog veel kunt zien.

Bij de T-splitsing gaan we linksaf. Maar eerst gaan we nog even rechts omhoog. We kijken nu uit over de Hors, een grote zandvlakte met jonge duintjes. In de verte zie ik de Lange Jan, de vuurtoren van Den Helder. Het pad gaat verder tussen het westelijk en oostelijk Horsmeertje door, richting startpunt.

De wandeling was ongeveer 5 kilometer. We hoorden meer vogels dan dat we zagen. Maar zo gaat dat met vogels spotten. Het is geen zekerheidje dat je ze ziet. Op de terugweg wijst Rodny me nog op een klein huisje. “Daar zit vanaf 1 april tot 1 september de vogelwacht. Die kun je alles vragen en zij hebben ook verrekijkers waar je even doorheen mag kijken.” Terug naar de boot. Het was een kort, maar heerlijk verblijf op dit prachtige eiland. Heb je de smaak te pakken, kijk dan even op Texel.net. Daar vind je veel interessante informatie rond vogels kijken op Texel.

wandeling Texel
wandeling Texel

Praktisch:


Veerboot Den Helder-Texel: op ieder half uur en omgekeerd op ieder uur.
Den Helder is met de trein te bereiken en vanaf het station neem je buslijn 33. Je hoeft alleen de heenreis te betalen.

Tekst: Annelies Boutellier

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s.