Begrazingsonderzoek in de duinen

Tekst en foto: Rien Cardol

Fietsend door de Kennemerduinen had ik een verrassende ontmoeting. Een bestelwagen van Stichting Bargerveen kruiste mijn pad. Ik kon het niet laten één van de inzittenden aan te spreken. Wat doet een Drent in de duinen?

Het Bargerveen ligt in de Zuidoosthoek van Drenthe. Jans de Vries was hier veertig jaar lang de markante beheerder en boswachter. Door een spierziekte reed hij de laatste jaren rond in een opvallende off-the-road rolstoel die op het strand niet zou misstaan. Maar daar gaat dit bericht niet over. 

Stichting Bargerveen beperkt zich allang niet meer tot Drenthe, zo blijkt. Zoals de tekst op de bestelwagen vermeldt gaan de medewerkers -beroepskrachten en vrijwilligers- ‘voor systeemgericht natuurherstel’, ook in de duinen.

“Wij onderzoeken de mest van grazers in de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland”, vertelt een van de onderzoekers. In opdracht van Waternet en PWN doet de Stichting samen met de Universiteit van Amsterdam op circa 20 plekken gestandaardiseerde keuteltellingen om de variatie in graasdruk van verschillende grazers op de biodiversiteit te meten: damherten, runderen, paarden, hazen en konijnen. De zogenaamde exclosures in de Waterleidingduinen en Kennemerland vormen de niet begraasde referenties. Het vijfjarige onderzoek zit in het laatste jaar, daarna volgt de rapportage. Cliffhanger: de effecten op vegetatie en fauna zijn mede afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in een jaar!

De onderzoeker in de Kennemerduinen heeft inmiddels zijn telescoop op het Vogelmeer gericht. Stichting Bargerveen is een veelzijdige organisatie. Jans de Vries is sinds zijn pensioen in 2023 vrijwilliger in het Bargerveen.

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s. 
In de winter worden de jongen van grijze zeehonden geboren op de afgelegen zandstranden zoals Richel en de Noorderhaaks. De pups hebben bij de geboorte een lange witte vacht, die pas na enkele weken verhaart. Tot die tijd kunnen ze niet het water in.