Vandaag in het duin: Op zoek naar de gewone eikvaren

Gewone eikvaren, fotograaf Theo Baas
Gewone eikvaren, fotograaf Theo Baas

In de duinen kom je ze overal tegen: de gewone eikvaren. Je ziet ze in lichte naald- en loofbossen, op hellingen en aan bosranden. Op de kalkarme noordhellingen groeit ze vaak in gezelschap van de kraaiheide, wat deze hellingen de typische donkergroene kleur geeft. Onder kalkrijke omstandigheden is het vaak de kruipwilg die de eikvaren gezelschap houdt.

Ook in de valleien groeit de eikvaren graag samen met de kruipwilg. Hier kan men uitkijken naar soorten als maanvaren en de meer zeldzame klein- en rond wintergroen.

De eikvaren is een laagblijvende varen met veervormige ingesneden bladeren en een kruipende wortelstok. De plant blijft altijd groen, maar in strenge winters kunnen de bladeren ook wel bruin worden. In mei en juni verschijnen de nieuwe bladeren, waarna de oude afsterven. De plant wortelt oppervlakkig op plaatsen waar organisch materiaal langzaam vergaat.

In bossen heeft ze een voorkeur voor een plek bij de zomereik. Vandaag ook de naam eikvaren. Dichter bij de zeereep weet de plant zich goed te handhaven in het dichte helmgras. Buiten de duinen is de eikvaren de meest algemene varen op oude muren. De plant kan zich gedragen als een zogeheten epifyt: ze groeit op een gastheer zonder deze schade te berokkenen. Dan tref je deze varen bijvoorbeeld aan op oude knotwilgen en op bemoste boomstammen.

Auteur: Theo Baas

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s. 
In de winter worden de jongen van grijze zeehonden geboren op de afgelegen zandstranden zoals Richel en de Noorderhaaks. De pups hebben bij de geboorte een lange witte vacht, die pas na enkele weken verhaart. Tot die tijd kunnen ze niet het water in.