Europa stemt definitief in met natuurherstelwet

Sytske Dijksen - Foto Fitis
Sytske Dijksen – Foto Fitis

Na het Europees Parlement hebben ook de Europese ministers de natuurherstelwet goedgekeurd. Vorig jaar bereikten de 27 EU-lidstaten al een akkoord over deze wet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans.

Wat er nu ligt is een afgezwakt compromis van het oorspronkelijke plan van Frans Timmermans. Het oorspronkelijke plan van de natuurherstelwet om een verbod op verslechtering van de natuur in te voeren, werd geschrapt. Nu moeten landen simpelweg hun best doen om te voorkomen dat natuurgebieden achteruitgaan. De wet stelt ook doelen voor biodiversiteit op landbouwgrond, maar hier worden geen harde percentages aan gekoppeld zoals in het oorspronkelijke plan. Verder bevat de wet afspraken over het planten van drie miljard bomen tegen 2030 en het verwijderen van door de mens geplaatste obstakels in rivieren, om minimaal 25.000 kilometer aan vrij doorstromende rivieren in 2030 te bereiken.

Een aantal punten uit de natuurherstelwet:

·         In 2030 moeten maatregelen zijn genomen om ten minste 20 procent van de natuur te herstellen. Dit gaat om natuurgebieden die de landen zelf aanwijzen.

·         Vanaf 2050 moet de natuur worden hersteld voor 90 procent van deze natuurgebieden.

·         Op landbouwgrond moet meer biodiversiteit komen.

·         Steden moeten groener worden door bijvoorbeeld meer bomen te planten en groene daken te plaatsen.

Volgens directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud biedt deze wet “een goede kans om extra vaart te maken met natuurherstel in het duingebied. Ook biedt deze wet kansen om rond de duingebieden zgn. “overgangsgebieden” in te richten voor de opvang van kwelwater uit de duinen en het versterken van de biodiversiteit.”

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s. 
In de winter worden de jongen van grijze zeehonden geboren op de afgelegen zandstranden zoals Richel en de Noorderhaaks. De pups hebben bij de geboorte een lange witte vacht, die pas na enkele weken verhaart. Tot die tijd kunnen ze niet het water in.