Op zoek naar Kraaihei

Kraaihei Theo Baas

Klein groen dwergstruikje


Kraaihei komt in ons land nergens zo talrijk voor als in de kalkarme duinen ten noorden van Egmond. Met name de Schoorlse duinen en de Waddeneilanden zijn een bolwerk voor deze soort. Dit kleine, altijd groene dwergstruikje weet daar hele valleien te bedekken. Op warme zomerdagen hangt er dan overal de kenmerkende aromatische geur van Kraaihei.


Kraaihei lijkt in niets op de uitbundig paarsbloeiende struikhei. Zij bloeit in het voorjaar heel bescheiden met kleine purperrode bloempjes die ook nog tussen de blaadjes verborgen zitten. In het najaar verschijnen de zwarte bessen die graag door vogels worden gegeten.

Noordelijke en zuidelijk helft


Kraaihei is een soort van de koudere delen van het noordelijk halfrond. De zuidgrens van haar verspreiding loopt dwars door ons land. In de zuidelijke helft zal men haar tevergeefs zoeken. Kraaihei stelt bescheiden eisen aan haar standplaats, ze voelt zich thuis op arme, zure zandgrond in duinvalleien en naaldbossen en op de noordhellingen van het duin (zuidhellingen zijn haar te warm). Weinig andere planten zijn tegen haar onstuimige groei opgewassen waardoor ze grote oppervlakten kan bedekken. Bovendien wordt Kraaihei door herkauwers en de meeste insecten gemeden. De plant is
daarentegen wel gevoelig voor betreding en brand. Over dat laatste kunnen ze in Schoorl
meepraten.

Auteur & Fotografie: Theo Baas

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s. 
In de winter worden de jongen van grijze zeehonden geboren op de afgelegen zandstranden zoals Richel en de Noorderhaaks. De pups hebben bij de geboorte een lange witte vacht, die pas na enkele weken verhaart. Tot die tijd kunnen ze niet het water in.