Duinconsulenten zijn niet alleen de ogen en oren, maar ook de stem en de pen van Duinbehoud. Wij vroegen een aantal duinconsulenten de betrokkenheid van Duinbehoud bij lokale overleggen.
Vinger aan de pols
Adrie Lute, duinconsulent in Castricum: “Mijn werk als consulent bestaat voornamelijk uit het houden van vingers aan polsen, deelnemen aan overleggen en leveren van zienswijzen. Zolang Duinbehoud bij dit soort overleggen betrokken blijft en zienswijzen serieus worden genomen, geldt dat als een succes, ook al zijn er niet altijd concreet aan te wijzen resultaten. Als we gepasseerd gaan worden, ontstaat er een probleem. Er zitten diverse boeren met diepe roots in de Castricumse gemeenschap, in de buurt van Natura2000, die in de knel zitten vanwege het stikstofdossier. Het is en blijft zaak dat er geen polarisatie ontstaat”.
Nieuwe organisaties betrekken bij natuur
Door de strandcommunities die zijn opgericht binnen het Groene Strand Project is er overleg en samenwerking tot stand gekomen met organisaties die voorheen niet in beeld waren. Jan Hengst uit Vrouwenpolder meldt: ‘Dit succes is mede met de groene partners maar vooral het Zeeuwse landschap behaald, ook de Rotary Walcheren met zijn opruimacties en de Strand Exploitatie Veere voor hand en spandiensten hebben aan dit resultaat bijgedragen’.
Duinconsulenten nemen namens Duinbehoud deel aan allerlei overleg, werkgroepen en besturen: op Texel vooral in werkgroep en bestuur van het Nationaal Park Duinen van Texel (door duinconsulenten Adriaan en Sytske).
Indrukwekkende lijst van activiteiten
Eric Wisse is zo’n duinconsulent (De Haag) met een indrukwekkende lijst van contacten en activiteiten. We noteren:
- een succesvolle lobby naar de Haagse politiek voor uitbreiding van de handhavingscapaciteit van boswachters;
- het succesvol terugdringen van trails van illegale mountainbikers, samen met duinwerkgroep en Den Haag Werkt;
- het leveren van feedback, samen met AVN/HVB op enkele zaken rondom de atletiekbaan: vuurwerk bij festiviteiten, nieuwbouwplannen, padelbanen;
- de lobby tegen jaarrond strandpaviljoens (vooral ism AVN/Milieufederatie ZH);
- voortdurende lobby voor diverse beheermaatregelen, waaronder het verwijderen van kleine clusters Japanse duizendknoop, hemelboom;
- wekelijkse afstemming met groenbeheerder;
- het dagelijks doorgeven van meldingen uit de gebieden naar beheerder/Den Haag Werkt/handhavers: kapotte zaken, vandalisme, illegale activiteiten, etcetera.
- Het aanspreken en voorlichten van verschillende partijen die gebruik maken van het gebied: sporttrainingen, trail-run dwars door kwetsbare gebieden, hondenbezitters, fotografen, filmmakers, etc.
- De verplaatsing van een transformatorhuisje naar een betere plek (samen met Jan de Jutter)
- En dan nog diverse andere zaken, zoals de bijstelling van het advies-beheerplan Wapendal, waarover we komend jaar nog meer zullen horen.
Duinconsulenten gezocht
Duinbehoud is voor verschillende lokale gebieden op zoek naar een duinconsulent met een ecologische achtergrond. Op dit moment zijn er vacatures voor de duinen van Zandvoort, Voorne en de duinen van Vlieland. Interesse? Klik hier!