Oeverzwaluw, de kleinste in Europa

Foto: vogeldagboek.nl

Herkenbaar aan  de bruine borstband. Ze broeden in kolonies van meer dan 50 paren, die tijdelijk zijn. Oeverzwaluwen overwinteren veelal in Afrika. De omstandigheden in de Sahel, waar zij van juli tot oktober naar toe trekken, bepalen min of meer de aantallen hier. Geschat op rond de 20.000 broedparen. Zij broeden in stuivend duin, rivier en beekbeddingen die er steeds minder zijn. Zij graven hierin hun nestgangen en holen. Er worden in toenemende mate oeverzwaluw wanden gebouwd om meer broedplaatsen mogelijk te maken.

Muggen en insecten, welke vaak boven water worden gevangen vormen hun voedsel. En 1 zwaluw eet wel 50.000 insecten per week, effectievere muggenvangers zijn er haast niet.

Een quote van Andre Demedts: De liefde is als een vogel in de lucht, niemand kan haar dwingen uit onze handen te komen eten.

Gerelateerde berichten

In de voormalige kazerne van de reddingsbrigade in Egmond aan Zee laat Berry zijn beelden zien. Vissen, vogels, fantasiebeesten en de trofeeën voor de winnaars van de Halve Marathon. Alles gemaakt van afval dat op het strand is aangespoeld. Ik had hem eerder ontmoet tijdens een kunstroute in Krommeniedijk, waar hij exposeerde met zijn ‘Kustwerken’. Kunstwerken wil hij ze niet noemen, maar ik was onder de indruk van de mooie vogel die ik daar zag.
Hulst (Ilex aquifolium) is de enige wintergroene loofboom die van nature in ons land voorkomt. De plant heeft leerachtige scherp getande bladeren die aan de bovenkant glimmen en aan de onderkant dof zijn. Hulst tref je aan in oudere loofbossen op min of meer zure zand- en leembodems. Ze prefereert een Atlantisch klimaat met zachte winters en niet te droge zomers.
Aardsterren zijn onopvallend gekleurde paddenstoelen. Je moet dus wel een beetje zoeken om er een te vinden. Maar als je er eenmaal een ontdekt hebt zie je hoe bijzonder van vorm ze zijn. Ze lijken helemaal niet op een paddenstoel!