skip to Main Content

Zeeuwse Nacht van de Nacht

Kom naar de Zeeuwse Nacht van de Nacht. Nachtelijke vaartocht of wandelen onder de sterrenhemel. Op zaterdagavond 28 oktober sterrenkijken, varen op Westerschelde, of wandelen in het maanlicht? Het kan allemaal tijdens de 14e Nacht van de Nacht van de Natuur- en Milieufederaties. In heel Nederland wordt dan de schoonheid van de donkere nacht gevierd. Ook in Zeeland vinden op meer dan 25 locaties activiteiten plaats in de duisternis. Hierbij staat de zintuigelijke  ervaring van de nacht, luisteren, proeven, ruiken en voelen centraal.Van Braakman tot aan Renesse kun je meedoen aan diverse wandeltochten door bos, duin en langs het strand.
Of verwonder je over het heelal tijdens het kijken door de telescopen in Astronomy!Project in Oostkapelle, het donkerste plekje van Zeeland. Of leg de schoonheid van de nacht vast tijdens een workshop nachtfotografie in fort Ellewoutsdijk. Maar er gebeurt nog veel meer tijdens de Nacht van de Nacht. Zo bieden veel restaurants een diner bij kaarslicht aan en zijn er in de steden Middelburg en Oud-Terneuzen diverse, meer culturele
optredens zoals speciale etalages, een donkere (vaar)tocht en spannende (theater)acts. Ook zijn er nachtactiviteiten speciaal voor kinderen. Hier kunnen zij leren dat het donker niet eng is, maar juist mooi en interessant kan zijn. Zij kunnen nachtdieren gaan spotten in het bosgebied van Schouwen-Duiveland of de Braakman. Of meedoen met de lampionoptocht door de donkere straten van Westkapelle dat eindigt met het beklimmen van de vuurtoren. Een unieke belevenis en wie weet zien ze bij heldere hemel de Melkweg wel. Zeer bijzonder, aldus wetenschapsjournalist Govert Schilling, want door een overdaad aan licht zien we steeds minder vaak de sterrenhemel boven Nederland en daardoor zijn er steeds meer jongeren die nog nooit de Melkweg hebben gezien.
Noteer de Nacht van de Nacht alvast in uw agenda en houd het actuele programma op www.nachtvandenacht.nl in de gaten.
Waarom Nacht van de Nacht?
Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Door spaarzamer en slimmer te verlichten, kan veel geld en energie bespaard worden. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en het afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en
heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker. De Zeeuwse Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door de ZMf in samenwerking met de Vrienden van de Nacht. Doel is om zo stil te staan bij de schoonheid van de donkere nacht en aandacht te vragen voor lichtvervuiling en slimmer verlichten in Zeeland. Voor steeds meer Zeeuwse inwoners lijkt duisternis een groot goed te zijn als we mogen afgaan op de groeiende belangstelling. Vorig jaar deden zo´n 15.000 mensen mee aan de nachtelijke activiteiten in Zeeland. Hiermee was Zeeland koploper van Nederland.

Back To Top