Zaterdag 24 juni: de Dag van de Duinen

Voor iedereen die de duinen een warm hart toedraagt, heeft de Stichting Duinbehoud “De dag van de duinen” in het leven geroepen. Dit jaar valt de dag op zaterdag 24 juni 2023.

Stichting Duinbehoud stelt zich tot doel om de duinen te beschermen en (waar nodig) te herstellen, omdat die keihard nodig is voor de flora en fauna. Ook kunnen mensen dan blijven genieten van al het moois dat het duinlandschap te bieden heeft; van vogelliefhebbers tot toeristen. Daarom vragen we met de Dag van de Duinen extra aandacht voor de kwetsbaarheid van de duinen en vieren we de schoonheid van de duinen.

Bijeenkomst in Naturalis

Een belangrijk onderdeel van de jaarlijkse Dag van de Duinen is de bijeenkomst in Naturalis Biodiversity Center die voorafgaand aan de Dag van de Duinen wordt gehouden, op vrijdag 23 juni. Dit jaar is het thema ‘begrazing’. Experts bespreken kansen en uitdagingen bij begrazing van de duinen. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te denken over grote en kleine grazers, graasgedrag en overbegrazing. Aanmelden is kosteloos en kan via www.duinbehoud.nl/dagvandeduinen/denkmee. Het aantal plaatsen is beperkt.

De mooiste foto komt in DUIN

Voor fotografen, zowel amateurs als professionals biedt de Dag van de Duinen de jaarlijkse fotowedstrijd. Ga naar www.duinbehoud.nl/dagvandeduinen/doemee ontdek hoe je mee kunt doen. Inzenden kan tot 31 mei. Winnaars worden bekendgemaakt op vrijdag 23 juni in Naturalis. De mooiste inzending publiceert Stichting Duinbehoud in het kwartaalblad DUIN.

Gratis excursies

Gedurende de Dag van de Duinen vinden op zaterdag 24 juni verspreid langs de kust excursies plaats met verschillende thema’s en afstanden. Ervaren duinconsulenten staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Meedoen geeft deelnemers de mogelijkheid om dieren, onbekende planten en paddenstoelen te ontdekken. Gewoon meelopen en genieten kan natuurlijk ook. Meer informatie is te vinden op www.duinbehoud.nl/dagvandeduinen/gamee.

Blijf op de hoogte

Wie altijd als eerste op de hoogte wil zijn van nieuwe excursies of van al het andere nieuws over de duinen, kan zich opgeven voor de nieuwsbrief van Stichting Duinbehoud via: www.duinbehoud.nl/#nieuwsbrief

Foto door Inge van Kampen

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.