skip to Main Content

Winterse duinwandeling nu extra mooi

Duinen met sneeuwDe natuur is bijzonder aantrekkelijk als er sneeuw gevallen is. Veel wandelaars worden aangetrokken door het fraaie landschap, dat er zo anders uitziet dan ze gewend zijn. Duinbehoud wil graag dat recreanten genieten van de serene winterse schoonheid van de duinen. Een flinke wandeling over de paden in tintelfrisse weersomstandigheden is een genot. En wat smaakt een warme kop koffie, chocolademelk of snert na zo’n koude tocht heerlijk!
Toch is er ook een kanttekening te maken. Een klein uitstapje op een bevroren duinplas is snel gedaan en voor je het weet sta je op verboden terrein, waar anders nooit iemand komt. Spannend, avontuurlijk, maar nog altijd verboden. Het betreft vaak rustgebied voor wild en voor de weinige vogels die zich nog in de duinen ophouden. Deze dieren hebben het al moeilijk genoeg. Doe daar dus niet aan mee.

IJs op duinmeren: verboden toegang
Wat veel mensen niet weten, is dat zelfs het betreden van duinmeertjes al illegaal is. En levensgevaarlijk! Door de wisselende waterstanden in de duinmeren is het ijs onbetrouwbaar. De gemiddelde temperatuur van het water ligt hoger doordat het stromend water is. Van boven lijkt het stevig ijs maar van onderaf smelt het ijs, ook tijdens vorst, weg.
De duinmeren zijn onderdeel van het zuiveringsproces dat waterleidingbedrijven uitvoeren. Van het water wordt drinkwater gemaakt. Ook om die reden is het betreden van het ijs verboden. Net zoals het in de zomer verboden is om in de duinmeren te zwemmen.

Foto: Joost Bouwmeester

Back To Top