Vandaag in het duin: Op zoek naar de boomleeuwerik

Boomleeuwerik door Adriaan Dijksen - Foto Fitis
Boomleeuwerik door Adriaan Dijksen – Foto Fitis

In de duinen is de boomleeuwerik een van de allereerste lentebodes. Vanaf half februari is hij weer terug in het land en zingt hij het hoogste lied. Letterlijk, want de boomleeuwerik zingt hoog rondvliegend in de lucht.

Misleidend

De boomleeuwerik broedt in alle duingebieden langs Nederlandse kust, inclusief de Waddeneilanden en de kust van Zeeland. Vooral in brede duingebieden met veel open duin is hij vrij algemeen, en vind je hem gemakkelijk. Zijn naam is een tikje misleidend, want het is een soort van open duinterrein. Wel vindt hij het prettig als er hier en daar wat bomen of struiken staan, en gaat hij regelmatig op een boomtak zitten.

Het hoogste lied

De boomleeuwerik is goed herkenbaar aan zijn zang. Het is een vrij simpel maar vriendelijk klinkend liedje dat uit een paar tonen bestaat en, terwijl hij vliegt, aan één stuk door wordt herhaald. Om hem beter te herkennen kun je het geluid opzoeken op de site van Vogelbescherming of op xeno-canto.org.

Spotten

In het vroege voorjaar is de boomleeuwerik op deze manier prima te spotten. Het is de enige soort die op deze manier vanuit de lucht zingt. Je hoeft er ook niet vroeg voor op pad want hij zingt ook overdag volop, zeker bij rustig en zonnig weer.

De vogel is onopvallend: lichtbruin gestreept, met een heel klein kuifje. Er komen in de duinen meer onopvallende bruine vogeltjes voor. De zang is verreweg de beste manier om de boomleeuwerik te leren kennen.

Gerelateerde berichten

Achter het strand van IJmuiden ligt een kleine maar heel bijzondere vochtige duinvallei: het Kennemerstrand. Wat ooit strand was, heeft zich in enkele decennia – met hulp van mensenhanden – ontwikkeld tot een voor ons land maar ook voor de Europese kust uniek natuurgebied.
Bier: gemaakt van gist, granen, hop. Maar vooral water. In Haarlem waren veel brouwerijtjes. Via de Brouwersgracht voerde men duinwater uit de Brouwerskolk aan. Er loopt nog steeds een leuk pad onder spoor en snelweg door, met enkele hoge bruggen, van de binnenstad langs deze gracht. Dit pad leidt je naar het Middenduin. Ga dit gebied in, volg het water, de Brouwerskolk, steek over en loop aan de overzij terug. Daar staan primula’s. 
In de winter worden de jongen van grijze zeehonden geboren op de afgelegen zandstranden zoals Richel en de Noorderhaaks. De pups hebben bij de geboorte een lange witte vacht, die pas na enkele weken verhaart. Tot die tijd kunnen ze niet het water in.