skip to Main Content

Van container-look tot milieuramp op de Wadden

Net na de jaarwisseling werden de Waddeneilanden onaangenaam verrast door kapotte containers en honderden verschillende goederen op het strand. Van tv-schermen tot kleding, maar vooral veel plastic spullen. Reuzevrachtschip MSC Zoë verloor die nacht 291 van haar 19.000 containers. Piet Zumkehr, vrijwilliger bij Duinbehoud op Terschelling en ecoloog, vertelt over de gevolgen voor de duinen.

“Van Vlieland tot voorbij Schiermonnikoog lagen de stranden bezaaid met zooi”, vertelt Zumkehr. “De jutters hadden de bruikbare spullen er al snel tussenuit gezocht. Wat overbleef was troep, waaronder veel verpakkingsmateriaal en plastic. Burgermeester Wassink riep op tot hulp. Dit was een ramp voor het milieu. Hij kreeg honderden vrijwilligers op de been voor een grootschalige opruimactie. Binnen een week was het strand schoon. Af en toe spoelen er nu nog gekke dingen aan uit de containers, maar die worden meteen opgeruimd.”

Maar met een schoon strand zijn de problemen niet opgelost. “De zeereep is nu ‘bemest’ met een soort kleine blauwe korrels van verpakkingsmateriaal, plastic en piepschuim. Die kun je niet verwijderen met de hand of een machine. Ze waaien de duinen in en worden gegeten door kleine dieren. Wat dat voor gevolgen heeft, weten we niet. Daarnaast ligt de rest van de overboord geslagen containers nog op de bodem van de zee. Vaak zijn ze beschadigd. Veel plastic blijft zo achter in de natuur. De meeste containers zijn gelokaliseerd en worden opgetakeld om meer ellende te voorkomen.”

Schepen verliezen vaker containers. “In 2004 spraken we hier over de ‘Schoenami’, toen het strand bezaaid lag met schoenen. In 1990 spoelden zes containers aan met honderden streepjesoverhemden en sportbroekjes. De ‘container-look’ was de zomer daarna erg populair. In die tijd maakte men zich nog weinig druk om de gevolgen voor het milieu. In dat opzicht zijn grote stappen vooruit gemaakt. Een groeiend milieubewustzijn is een goede ontwikkeling op Terschelling. Als vrijwilliger bij Duinbehoud draag ik hier graag mijn steentje aan bij.”

Foto: Tsuna 72

Back To Top