Ruim 2000 m2 nieuw duin door asfaltverwijdering 

Minder asfalt, fotografie Jacco Duindam
Foto door Jacco Duindam

Een geasfalteerde dienstweg en een asfaltvloer van een fietsenstalling  worden verwijderd om de grond terug te geven aan de natuur. Het Hoogheemraadschap van Delfland is bezig met de natuurherstel werkzaamheden bij de Zandmotor en het aangrenzende duingebied. Er worden kerven aangebracht, exoten verwijderd en asfalt verwijderd.

minder asfalt door Jacco Duindam
asfalt oude fietsenstalling

Minder asfalt, meer natuur

Het duingebied bij de Zandmotor groeit. Niet alleen door de duinvorming maar ook door asfaltverwijdering. Hoe zit dit? Jacco Duindam, duinconsulent van Duinbehoud: ‘Er lag een geasfalteerde dienstweg die leidde naar een jaren geleden opgeheven kantoor/ opslag van Hoogheemraadschap Delfland, midden in een Natura 2000 gebied. Dat stoorde ons al lang. Toen bij een overleg met de Provincie bleek dat er een subsidiepot was, riep ik dat er wel een goede bestemming voor bestond. Deze suggestie is overgenomen: de dienstweg is verwijderd evenals de asfaltvloer van een oude fietsenstalling. De fietsenstalling was opgeheven i.v.m. de aanleg van de Zandmotor. Het is best een flink oppervlak: al met al een kleine 2500 m2 ‘.

natuurherstel door Jacco Duindam
Natuurherstel na verwijderen oude dienstweg

Het Natuurherstel in Natura 2000 gebied Solleveld & Kapittelduinen wordt gefinancierd vanuit de Subsidieregeling natuurmaatregelen Zuid-Holland (SNZH). Een provinciale regeling voor het treffen van natuurmaatregelen naar aanleiding van de stikstofproblematiek. 

Tekst: Gert van der Laan, fotografie: Jacco Duindam

Gerelateerde berichten

Ze zijn nu niet te vinden, of schaars. Ze wachten betere tijden af in de vorm van larve of pop, ze zitten diep in de grond, houden een winterslaap, zijn zuidwaarts vertrokken of zitten bij de kachel een stukje voor Duin te schrijven.
Wie op sporen let tijdens een duinwandeling, ziet vooral veel prenten van honden, met daarbij die van hun baasjes. Een sneeuwlaagje onthult –vaak schrikbarend– hoe veel huiskatten ’s nachts op pad zijn geweest.
De aalscholver is een opvallende vogel die je bijna overal kan zien, zeker als er water in de buurt te vinden is. Ze broeden in grote kolonies, vooral bij de grote wateren zoals het IJsselmeer. Maar ook in de duinen zijn grotere en kleinere kolonies te vinden.