skip to Main Content

Op zoek naar wolvensporen!

Vos in de sneeuw. Foto: Joost Bouwmeester
Sneeuw is lastig in het verkeer en levensgevaarlijk voor mensen en dieren. Maar je kunt er ook ongelofelijk van genieten. Het landschap ziet er geweldig uit en hoewel de sneeuw veel verbergt, zijn er dingen die juist duidelijk worden door de sneeuw. Maak vandaag een duinwandeling en je kunt er zeker van zijn dat je sporen van dieren tegenkomt.
Als de sneeuw een paar dagen blijft liggen en er geen nieuwe sneeuwbuien overheen komen, is het witte laken een prachtige staalkaart van het dierenleven in de duinen. Zoogdieren, ook de vele beestjes die ‘s nachts actief zijn, laten onherroepelijk hun sporen achter in de sneeuwlaag. Reeën en damherten krabben met de poten de sneeuw weg bij het zoeken naar voedsel. Een wezel neemt een konijn te grazen en rode sporen in de witte sneeuw schilderen het drama in felle kleuren. Pootafdrukken (prenten) van een vos verraden waar hij liep en in welke richting. Konijnen schillen de schors van jonge boompjes, in de hoop er nog wat voedingsstoffen uit te halen.

Fotograferen en determineren
Het is leuk om wat foto’s te maken van de verschillende pootafdrukken die je tegenkomt. Niet elke prent is scherp afgedrukt in de sneeuw. Er zijn verschillende soorten sneeuw, de dikte varieert en ook de ondergrond is een factor van belang. Maar wie een spoor volgt, komt meestal wel een duidelijke pootafdruk tegen. Zorg ervoor dat je die recht van boven fotografeert. Een meetlatje ernaast helpt om achteraf te bepalen van welk dier de prent is. Heb je die niet, leg er dan een balpen of een ander voorwerp naast. En maak als het even kan ook foto’s van het patroon dat de sporen in de sneeuw achterlieten. Ze vertellen je op welke manier het dier heeft gelopen en met welke snelheid. Juist dat kan de doorslag geven bij het determineren.

Gids
Gebruik een betrouwbare diersporengids als je wilt weten welke soort je bent tegengekomen. De Veldgids Europese Zoogdieren (ISBN 9789050112604) is een bijzonder goede keuze. Diersporen in beeld (ISBN 9789050114059) past gemakkelijk in de binnenzak en is een goed gidsje voor de beginner. Probeer aan de hand van je foto’s en de veldgids eens uit te puzzelen wat er allemaal leeft in de duinen. Het spoor van een wolf? Die zul je vast niet tegenkomen, maar het zou best een sensatie zijn als je die ontdekt!

Vos. Foto: Joost Bouwmeester.

Back To Top