skip to Main Content

Hermelijnen in de winter

De hermelijn is een van de kleine ‘marterachtigen’ in het duin. Het is een roofdiertje van ruim 25 cm, de staart niet meegerekend. Hij is lang en dun, zodat hij gemakkelijk door gangen van prooidieren kan kruipen. De hermelijn lijkt veel op de wezel. Die heeft hetzelfde model en is ook bruin met een witte onderzijde. Ze zijn allebei vrij schaars en schuw. De kans dat je er een te zien krijgt is daarom niet zo groot.

Goed dus om te weten waar je op moet letten om ze uit elkaar te houden.  Het belangrijkste is de staart: die van de wezel is helemaal bruin. De hermelijn heeft een zwarte staartpunt. Hij is ook duidelijk langer; de hermelijn is grofweg een kwart groter.

In de winter wordt een deel van de hermelijnen wit, de andere blijven bruin. De staartpunt blijft in beide gevallen zwart. In Noord-Europa worden alle hermelijnen wit, meer zuidelijk blijven ze allemaal bruin. Nederland ligt precies op de grens.

Hermelijnen zijn geen typische duindieren. In het landelijk gebied van Noord- en Zuid-Holland komen ze ook voor en zijn ze minder zeldzaam dan in de duinen. Ze zijn de afgelopen decennia afgenomen door de opkomst van de vos als concurrent en de afname van het konijn, een belangrijk prooidier.

Bijdrage: Kees Vertegaal

Back To Top