Noord-Holland
Een cultuurhistorische wandeling over een ooit idyllisch landschap dat in loop van één eeuw ingrijpend veranderde door de landhonger van de industrie.
Als in de 17e eeuw, de Gouden Eeuw rijk geworden Amsterdammers langs het Wijkermeer buitenplaatsen oprichten en langs de binnenduinrand landgoederen ontstaan, komt er voorspoed naar dit deel van Kennemerland. Het is een gebied tussen de duinen in het westen en veengebieden in het oosten, gevormd in de delta van wat wij nu het Oer-IJ noemen. Daar waar Holland op zijn smalst is. De grond is vruchtbaar. Het is goed akkeren en de bodem blijkt zeer geschikt voor de kweek van fijne groenten en fruit. De adellijke landgoedeigenaren hebben niet alleen een goed inkomen uit pacht en houtvesterij, ze kunnen ook jagen op de ‘woeste gronden’ in de duinen. Dichters en schilders roemen dit landschap om zijn uitzonderlijke schoonheid.
De aanleg van het Noordzeekanaal brengt hierin verandering. Eerst geleidelijk en vanaf de Tweede Wereldoorlog op grote schaal. Tijdens de wandeling laten we zien hoe het landschap is ontstaan, hoe het lang is geweest en op welke wijze het in de loop van de tijd is veranderd. Met vele wetenswaardigheden en verrassende details.
Duin is het kwartaalblad van Stichting Duinbehoud. Het biedt informatieve artikelen over planten en dieren, het beheer van de duinen, knelpunten, historie en toekomst van de duinen. Vraag een proefexemplaar aan!
© 2025 Stichting Duinbehoud – Alle rechten voorbehouden | Webdesign & Development IT-for You