skip to Main Content

Duinconsulent ontmoet reuzekwal (zeepaddestoel)

Sytske Dijksen, onder andere museum assistent bij Ecomare en consulent van Stichting Duinbehoud op Texel, beleefde een plezant samenzijn met een reuze kwal, ook wel zeepaddestoel genoemd. De kwal had een doorsnee van een half meter. Deze kwallen zijn zeer ongevaarlijk en volgens Sytske, aaibaar en zelfs “knuffelbaar”.

De zeepaddestoelen of bloemkool -kwallen, zoals ze ook bekend staan, overleven normaal gesproken onze winters niet. Door de zachte winter overleven de kwallen vaker en kunnen ze groter worden. In zee zijn de kwallen troebel -blauw van kleur. Door de vorm van de klok en de tentakels, lijken de kwallen op paddestoelen. Van onderen lijken de kwallen bloemkoolachtig.

De reuzekwal leeft van plankton, en is zelf favoriete voedsel van de lederschildpad. Bepaalde vissoorten lusten ook af en toe een stukje bloemkool. Het aantal kwallen neemt soms teveel toe door overbevissing van zijn natuurlijke vijanden. Verder leeft de reuzekwal symbiotisch bestaan met jonge visjes die zich in de tentakels kunnen verschuilen. Een voorbeeld is de horsmakreel. De kwal leeft in grote scholen in de Atlantische oceaan, Middellandse zee en Zwarte zee.

Rhizostoma octopus/Reuzekwal/Zeepaddestoel/Bloemkoolkwal. foto: Sytske Dijksen/Ecomare

648605(1)

Duinconsulent Sytske Dijksen/John Smit Videolux Texel, uitzending: Nos journaal 16-05-2014

DSC09485

Back To Top