skip to Main Content

De duindoorn nieuwsbrief 2, 2017

De duindoorn is een struik die in Nederland van nature vooral in open, kalkrijke duinen voorkomt. De soort is tweehuizig en de vrouwelijke struiken zitten momenteel vol met oranje bessen. Het wordt een goed jaar voor de besseneters.
De bessen zijn zuur en rijk aan vitamine Cvitamine E carotenoïdenflavonoïden, plantensterolen, lignanen en mineralen. De bessen, zowel het vruchtvlees als de zaden, zitten vol met olie die medicinaal worden toegepast. Ze zijn niet giftig, zoals vroeger werd gedacht, maar lekker zijn ze niet.
De bessen worden vooral gegeten door vogels. Vooral in de winter, als alle andere bessen op zijn. Zelfs vogels vinden ze niet lekker. Maar er zijn steeds meer mensen die de bessen interssant vinden. Vooral omdat ze gezond zijn en als superfood worden aangemerkt. Ze zijn eind september rijp.

Mag je de bessen zomaar plukken?
Wildplukken is formeel niet toegestaan. Officieel is het gevonden voedsel niet het eigendom van de plukker, omdat de grond van de overheid is of van een particulier. Er staan zelfs stevige boetes op wildplukken, hoewel de kans daarop vrij klein is. De hobby wordt meestal oogluikend toegestaan door organisaties als Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten. Mits de pluk voor eigen gebruik is en de natuur geen schade ondervindt.

Wat kun je met de bessen doen
Het eerste probleem is dat de bessen moeilijk te plukken zijn. Je kunt ze het beste met tak en al verzamelen en ze thuis vier uur in de diepvries stoppen. Daarna laten ze gemakkelijk los. Dan kun je ze verwerking in sap, jam, likeur en in gerechten. Op het internet kun je veel recepten vinden.

Duindoorn. Thijs van Exel.

Back To Top