skip to Main Content

Daarom word ik blij in de duinen Nieuwsbrief 2 2017

Lekker uitwaaien op het strand of een fijne wandeling door de duinen, ik word er blij van.
Al na vijf minuten recreëren in de natuur wordt in je hersenen serotine aangemaakt. Deze stof veroorzaakt gevoelens van rust en welbevinden. Na twintig minuten daalt zelfs aantoonbaar de hoeveelheid stresshormonen. Resultaat is dat je blij wordt van in de natuur zijn.
Al heel lang is bekend dat je rustig wordt van de natuur. Toch hadden beleidsmakers en natuurorganisaties geen aandacht voor het onderwerp. Pas in 2004 werd in Nederland het eerste congres georganiseerd over natuur en gezondheid. Tot die tijd werd natuurbeleving gezien als een luxe die je gemakkelijk kan missen. Nu staat het onderwerp op de politieke agenda.
Onderzoek toont aan dat zieke mensen sneller herstellen in de natuur, dat acute stress er verminderd en dat natuur een positief effect heeft op kinderen met ADHD, angststoornissen en een laag zelfbeeld.

Breinvakantie
Ons brein ervaart de stad als chaos en dat vraagt alertheid van onze hersenen. Hierdoor is het bijna niet mogelijk om ´gerichte aandacht´ te hebben voor innerlijk plannen en probleemoplossend denken. Een verblijf in de natuur wordt door onze hersenen ervaren als een vakantie.
Duinbehoud wil samenwerken met gemeenten en beheerders om recreëren in de duinen als bron van (geestelijke) gezondheid te stimuleren.

foto: Ronald van Wijk

 

Back To Top