skip to Main Content

Bladkoningen in het land!

Bladkoning - ANWB Vogelgids van EuropaVanaf 21 september worden er weer waarnemingen van bladkoningen gemeld. Deze zeer zeldzame trekvogel lijkt steeds minder bijzonder te worden. Vooral in de kuststrook is het Siberische zangvogeltje te zien. De Waddeneilanden waren tot nog toe goed voor meer dan 50% van het totale aantal. Noord-Holland haalt grofweg 25%, als je Texel niet meetelt. De overige 25% was afkomstig uit Zuid-Holland en Zeeland. Duinbosjes en parken in kustgemeenten zijn de plek waar je ze nu tegen kan komen, al is het natuurlijk nog steeds wel een dwaalgast. Om er eentje te zien moet je een behoorlijk portie geluk hebben.

Kenmerken
Wie dat geluk heeft, kan genieten van een bijzonder actief groengeel vogeltje, met z’n 10 centimeters maar net iets groter dan een goudhaantje. Een zware, lichtgele wenkbrauw en een opvallende geelwitte streep op de vleugel, met daarboven nog een minder opvallend streepje, zijn belangrijke kenmerken. Het geluid is vaak het eerste wat de vogelaars opvalt. Het lijkt op dat van de zwarte mees, maar is hoger. Opvallend is ook het gedrag: vaak hangt een bladkoning al fladderend stil in de lucht, aan de rand van een blad.
Om de soort met zekerheid als bladkoning te determineren, is enige kennis vereist. Zo kan verwarring met andere zeldzaamheden als grauwe fitis, humes bladkoning en pallas’ boszanger gemakkelijk plaatsvinden. Beschik je niet over die kennis, roep er dan een vogelaar bij. Die zal maar al te graag een kijkje komen nemen als hij hoort van een ‘mogelijke bladkoning’.

Broed- en wintergebied
Bladkoninkjes broeden in grote aantallen vanaf de Oeral tot waarschijnlijk Noord-Korea aan toe. Ook de vogels die het meest westelijke deel van het verspreidingsgebied opzoeken, trekken weg naar het zuidoosten: onder andere in Nepal, Bangladesh en Zuid-China. Als het tijdens deze tocht een verkeerde richting opvliegt, kan het bladkoninkje zomaar in onze duinen terechtkomen. Ongelofelijk, dat zo’n klein beestje zulke enorme afstanden kan afleggen. In de natuur blijf je je toch telkens weer verbazen!

Tekening: ANWB Vogelgids van Europa – Svensson, Mullarney & Zetterström.
Foto: René van Rossum.
Bladkoning, foto René van Rossum
Back To Top