Duindoornbes is supergezond

Duinbessen, razend gezondDe duinen staan weer vol met bessen. Goed voor de vele trekvogels, die deze maanden passeren. De feloranje bessen van de duindoorn vallen daarbij iedereen op.
Duindoorns kunnen perioden van droogte prima doorstaan en houden van kalkrijke, open gebieden. Geen wonder dat ze in de duinen overvloedig groeien. Voor de scherpe, centimeterslange dorens heeft menig wandelaar al een stevig ommetje moeten maken. En afgelopen zondag moest er op Vlieland een vogelaar door de politie uit een duindoornstruweel worden bevrijd. De man was verdwaald, wist geen uitgang meer te vinden en was al een paar keer gevallen. Een pijnlijk avontuur!

Gezond
Duindoornbessen staan bekend als vitaminebom. Ze smaken zo zuur dat je mond ervan samentrekt. Een dorstige wandelaar kan ze echter vaak erg waarderen. Antioxidanten, foliumzuur, flavonoïden, choline en vitamine A, B1, B2, C en E maken vande bes een uitzonderlijk gezond hapje. Vooral wie op zoek is naar een extra portie vitamine C kan ze goed gebruiken: per honderd gram vers vruchtgewicht bevat de duindoornbes daarvan zo’n 200 tot 1300 milligram, gelijk aan dat van zeven citroenen! De hoeveelheden vitaminen zijn afhankelijk van de mate van genoten zonlicht.
In Mongolië worden de bessen al sinds mensenheugenis gebruikt om ooginfecties van hun paarden te genezen en in China verwerkte men ze in voedsel en cosmetica.

Bron: Niet alleen in DUIN 2012 no.3 wordt over de duindoorn geschreven. Ook in het herfstnummer van het tijdschrift ‘Schouwen-Duiveland’ staat er een lezenswaardig artikel over.

Foto: Joost Bouwmeester.